niedziela, 23 marca 2014

ORZECHOWE CIASTO Z GRUSZKAMI



Przepyszne,chrupiące i wilgotne ciasto z mielonymi orzechami. Jest bardziej jesienne niż wiosenne, ale nie przeszkadza to cieszyć się jego smakiem także w czasie pięknej pogody:)
Bardzo szybkie do przygotowania, dobrze się przechowuje. I fantastycznie się sprawdza w plenerze.
Czyli na wiosnę jednak idealne;)

Składniki 
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g mąki
200 g masła
200 g cukru (najlepiej brązowego)
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 gruszki

Przygotowanie
Gruszki umyjcie, obierzcie i pokrójcie na ćwiartki lub ósemki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. 
Masło utrzyjcie z cukrem na gładką masę. Nadal ucierając wbijajcie po jednym jajku,miksując do momentu, aż masa stanie się puszysta. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Połączcie z masą maślano-jajeczną. 
Przygotujcie formę do pieczenia (ja piekłam w formie 25 cm). Wylejcie do niej ciasto, na wierzchu poukładajcie pokrojone gruszki lekko wciskając w ciasto. Pieczcie około 25-30 minut.






2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...