czwartek, 6 marca 2014

PIECZONY LABRAKS (OKOŃ MORSKI)


Uśmiechały się do mnie z daleka. Wiedziałam już, że zrobię wszystko, aby je mieć. Dla siebie, na własność. Na zawsze. 
W końcu muszę jakoś nakarmić rodzinę…;)

Składniki
2 okonie morskie lub inne ryby morskie
1 sparzona cytryna
1 pęczek dymki
3 ząbki czosnku
garść oliwek
garść posiekanej natki pietruszki
świeże zioła
1 łyżka octu balsamicznego
sól morska gruboziarnista

Przygotowanie
Okonie dokładnie umyjcie i ponacinajcie z dwóch stron (umożliwi to wchłonięcie aromatów wgłąb mięsa). Nagrzejcie piekarnik do 200 st.
Czosnek, suszone pomidory i dymkę posiekajcie drobno, zioła porwijcie. Włóżcie wszystko do miseczki, dodajcie trochę soli, ocet balsamiczny, trochę oliwy z suszonych pomidorów. Cytrynę umyjcie dokładnie i sparzcie. Zetrzyjcie z niej trochę skórki i dodajcie do naszej miseczki. Wymieszajcie razem z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Zawartość miseczki wylejcie na przygotowaną formę do pieczenia. Połóżcie na tym ryby. 
Wyciśnijcie sok z pozostałej połówki cytryny i zmieszajcie go z natką pietruszki i niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów. Polejcie tym ryby, posypcie pokrojonymi oliwkami i ziarnkami soli.
Pieczcie około 10-15 minut, w zależności od wielkości ryby.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie śródziemnomorskie przepisy na rybę. A labraksa w kuchni jeszcze nie miałam, muszę się za nim rozejrzeć.

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...