czwartek, 29 maja 2014

PUDDING Z CHLEBA I TRUSKAWEK W SOSIE CUSTARD Z BAILEYS



Ochłodziło się. I to znacznie. 
Dla mnie teraz czas idealny- niezbyt gorąco, wiosna dokoła, w ogródku pojawiły się pierwsze owoce.
Dzieciaczki niczym nie hamowane (upałów też nie lubią) cały wolny czas spędzają na powietrzu. Zapiekanki są więc jak najbardziej na miejscu. A kiedy jeszcze pachną świeże truskawki…
Ten deser jest naprawdę niebem w gębie. 

Składniki
ok 150 g (kilka kromek) pieczywa (my używamy zwykle pozostałości po cieście drożdżowym )
masło do posmarowania tych kromek + masło do wysmarowania formy
sos custard:
2 jaja
2 żółtka
ok 30-40 g cukru 
300 ml mleka
300 ml śmietanki kremówki
4-5 łyżek likieru Baileys

garść truskawek
cukier trzcinowy do posypania
opcjonalnie kilka kropel likieru do skropienia zapiekanki przed podaniem

Przygotowanie
Wysmarujcie masłem formę do zapiekania. Chleb lub kawałki ciasta posmarujcie masłem i poukładajcie w formie w dowolny sposób. Przygotujcie sos custard: ubijcie na gładką masę żółtka, jaja i cukier, dalej ubijając dodajcie mleko, śmietanę i likier. Sosem zalejcie kawałki pieczywa, dociśnijcie i pozwólcie im nasiąknąć przez około pół godziny. 
W tym czasie nagrzejcie piekarnik do 180 st. Truskawki umyjcie, pokrójcie w plastry. Ułóżcie na kawałkach ciasta, niech stworzą całą górną warstwę, posypcie cukrem trzcinowym i zapieczcie przez około 40-50 minut. Najlepiej pieczcie w kąpieli wodnej- wtedy sos nie powinien się zwarzyć - formę z puddingiem wstawcie do brytfanki wypełnionej do połowy wysokości formy wrzątkiem. 
Po upieczeniu poczekajcie około kwadransa - custard stężeje i zapiekanka będzie dobrze się kroić. 
Najlepszy na ciepło- nie wiem niestety jak smakuje na zimno- u nas jeszcze nie doczekał schłodzenia:). Możecie, już na talerzach, skropić go odrobiną Baileys'a.





Inspirowałam się przepisem Gordona Ramsay'a

Milion smaków truskawek

2 komentarze:

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...