środa, 28 maja 2014

PIZZA Z CUKINIĄ I SERAMI


To naprawdę dobra pizza.
W ramach oszczędzania na wymarzoną grę Dzieci Moje Najdroższe wpadły na rewelacyjny plan. Postanowiły zamienić wyjście na pizzę (które nie było zaplanowane) na pizzę domową, (mamusiną;) ). Tym sposobem, jak sobie wymyśliły, kilka kolejnych złotych będę mogła dorzucić im do skarbonki- gra będzie więc bliżej:). Ot, taki interes.
Czy tylko mi się wydaje, że to młode pokolenie staje się coraz sprytniejsze (nie chcę wulgarnie wyrzucać im, że to czyste cwaniactwo)?
Żeby jednak i wilk był syty… zgodziłam się. Mogę tam przecież położyć dowolną ilość warzyw:)
A pizza z cukinią to czysta poezja.


Składniki
1 cukinia
ok 200 g sera koziego (my mieliśmy łagodny, twardy)
200 g mascarpone
100 g parmezanu
tymianek (świeży lub suszony)
szczypiorek, dymka do posypania
jeśli potrzebujecie mięsa: szynka parmeńska
sól himalajska, pieprz

Przygotowanie
Piekarnik nagrzejcie do 250 st lub więcej. Rozwałkujcie ciasto na pizzę, uformujcie. Zetrzyjcie na drobnej tarce parmezan, wymieszajcie go dokładnie z serkiem mascarpone, przyprawcie do smaku- solą, pieprzem i tymiankiem-to będzie nasz (biały) sos. Cukinię umyjcie, pokrójcie w cieniutkie plasterki, suszone pomidory pokrójcie na kawałki, kozi ser pokruszcie. Każdy kawałek ciasta posmarujcie białym sosem, ułóżcie na tym plastry cukinii, posypcie pokrojonymi pomidorami i pokruszonym kozim serem, jeśli robicie wersję mięsną, na cukinii ułóżcie plastry szynki parmeńskiej. Oprószcie z wierzchu solą himalajską i tymiankiem. Pieczcie około 10-15 minut- do zarumienienia. Upieczoną pizzę posypcie pokrojoną dymką.



2 komentarze:

  1. Sprytne dzieciaki :) Korzyść podwójna - i pieniądze do skarbonki, i pewnie pizza lepsza od kupnej :)

    OdpowiedzUsuń

Lista zakupów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...